Georganiseerd door Triple-W Nijmegen
Open Nederlandse Kampioenschappen Amateur Bier Brouwen 2018

Van De Tap

Oersoep

Welkom bij Oersoep. Vanuit onze soep van water, mout, hop en gist brouwen wij bijzondere bieren. Oersoep is een brouwerij die zich laat inspireren door oude brouwmethoden en tradities, maar die hier een eigen draai aan geeft. We zijn heel klein begonnen. De bieren die we zelf zo lekker vinden waren maar moeilijk te krijgen, daarom zijn we zelf gaan brouwen met potten en pannen op het fornuis in de keuken. Al heel snel maakten we de overstap naar een kleine bedrijfsruimte vanwaar we onze bieren produceren en verkochten. Meteen overtrof de vraag de productie en was een grotere locatie en apparatuur nodig. Met een crowdfundingscampagne is het gelukt om ons te vestigen in een voormalige soepfabriek op het Honigcomplex in Nijmegen. Op deze bruisende hotspot zitten veel kleine bedrijven uit de maakindustrie. Onze tanks staan nu waar vroeger de soepketels stonden. Heel toepasselijk, gezien onze naam. 

Naast onze unieke bieren van onze vaste lijn brouwen we ook regelmatig nieuwe bieren met smaken die wij lekker vinden. Dat zijn over het algemeen droge, complexe bieren: van kruidige saisons tot hopexplosieve IPA’s en van gerookte stouts tot klassieke pils.

Achter in de brouwerij staan vier enorme houten vaten, van wel drie meter hoog. Hierin maken we de bieren van onze Wild Series. Het bier in deze foeders rijpt hier drie maanden tot drie jaar. Het bier wordt pas geoogst als de smaak precies goed is. Daar moet je geduld voor hebben. Vaak zijn deze bieren in gelimiteerd oplage verkrijgbaar.

We brouwen regelmatig samen bier met andere kleine brouwerijen uit binnen en buitenland. Die brengen we uit onder onze Collaboration serie. We laten onze etiketten door lokale kunstenaars ontwerpen.

Bij onze brewpub Stoom komt het hele brouwproces van graan tot glas bij elkaar en kan je genieten van een vers glas bier, rondleidingen en proeverijen.

Brouwerij Oersoep - Waalbandijk 14D, 6541 AJ Nijmegen - 06 25064611 - info@oersoepbrouwerij.nl - www.oersoepbrouwerij.nl

De Hemel

De geboorte van de brouwerij vond plaats in 1983 in Heumen. Hier opende Brouwerij de Raaf als eerste Nederlandse speciaalbier brouwerij haar deuren. Twee verhuizingen, een naamswijziging en 16 jaar later vestigde Brouwerij De Hemel zich in de Commanderie van St. Jan in Nijmegen. Dit 12e -eeuwse klooster is nu al bijna 20 jaar onze productielocatie waar inmiddels de tweede generatie aan de roerstok staat. De Commanderie is ook de plek waar het bier al jaren het meest gedronken is. In Brouwerscafé De Hemel zijn de 12 kranen altijd gevuld met uitsluitend bieren van De Hemel. 

Vanaf het begin heeft de nadruk altijd gelegen op het brouwen van speciale bieren. Bieren die afwijken van wat de grote brouwers zoal in de vakken leggen. Wij proberen al het goede van de verschillende stijlen en stromingen die populair zijn geweest in onze geschiedenis te combineren. De basis ligt bij de klassieke Belgische stijlen, onze tripel en witbier zijn de best verkochte bieren van de brouwerij. Maar ook de stijlen die de laatste jaren populair zijn geworden zijn bij De Hemel te krijgen. We experimenteren graag, maar brouwen bij De Hemel bieren die in alle gevallen doordrinkbaar zijn. De maatstaf is dat je er (minstens) drie glazen van op moet kunnen.   

Ook het lokale en onafhankelijke zijn belangrijke eigenschappen van De Hemel. Wij maken bieren voor Nijmegen en doen dat op de manier die wij willen. Om dit te bereiken doen we zo veel mogelijk zelf. Ook de distributie houden we zo veel mogelijk in eigen hand, vandaar dat de bieren van De Hemel vrijwel uitsluitend in Nijmegen en omgeving te krijgen zijn. Wij rijden natuurlijk niet graag verder dan nodig is. Sterker nog, een kwart van het geproduceerde bier wordt ter plekke bij de brouwerij gedronken. 

Maar in De Hemel gebeurt nog veel meer. In de distilleerderij worden bieren omgetoverd tot likeur, jenever en whisky. In de azijnreactor wordt het bier azijn, en van deze azijn wordt de enig echte biermosterd van de Hemel gemaakt.

De bieren van De Hemel zijn te krijgen bij de brouwerij, zowel voor consumptie ter plekke als voor thuis, en bij de betere cafés en slijters in Nijmegen. Daarnaast kun je via de webshop van de brouwerij alle producten ook thuis laten bezorgen. Kijk voor meer informatie op de website van de brouwerij. 

Brouwerij de Hemel - Franseplaats 1 - 6511VS Nijmegen - 024 3606167 - info@brouwerijdehemel.nl - www.brouwerijdehemel.nl

Openluchtmuseum

In 1937 kocht het Nederlands Openluchtmuseum “De Roskam” uit Ulvenhout; één van de laatst overgebleven historische brouwerijen in Nederland. Deze brouwerij is met zorg steen voor steen afgebouwd en vervolgens herbouwd in het Nederlands Openluchtmuseum, te Arnhem.

Het verhaal binnen “De Roskam” concentreert zich op:

  1. De productie van bovengistend bier
  2. Brabantse brouwers en de opmars van ondergistend bier
  3. Familie Nooren en hun brouwerijen in Ulvenhout en Princenhage.

In 2007 is naast deze historische brouwerij een eigentijdse professionele brouwerij ingericht die de museumwinkel en alle horecagelegenheden binnen het museum van mooie bieren voorziet. Het hele jaar door zijn onze Pilsener, Dubbel en Tripel verkrijgbaar. Dit aanbod wordt aangevuld met één van onze vijf seizoensbieren; Lentebier, Witbier, Oogstbier (biologisch viergranen), Herfstbock of Winterbier (met kaneel, koriander en sinaasappel). Met af en toe een limited-edition vanuit diverse initiatieven of gelegenheden (bijvoorbeeld het 100-jarig jubileum van het Openluchtmuseum dit jaar in juli).  

Het bier leidt het proces. Vanuit liefde en respect voor de prachtige smaken die de natuur tijdens het proces kan vormen; worden de bieren door de brouwer ongefilterd en ongepasteuriseerd gelaten, net als vroeger.

Tijdens de warmere periode van het jaar, worden bezoekers op hun pad welkom geheten door meters hoge hopplanten (Magnum en Tettnanger) die naast de bierbrouwerij in volle glorie de schoonheid laten zien van een belangrijke grondstof. 

Bij binnenkomst in ons proeflokaal wordt het brouwproces toegelicht samen met belangrijke ontwikkelingen door de jaren heen en krijgt de bezoeker een impressie van welke rol bier heeft gehad in de Nederlandse geschiedenis tot nu. Ook laten we zien dat in de beleving van een mooi bier, de plek waar je geniet en met wie je geniet belangrijk is. Bier verbroedert. 

Na het proeflokaal lopen bezoekers langs de (open)productieruimte waar de brouwer haar werkzaamheden verricht, omringd door een moderne brouwinstallatie (bestaande uit brouwhuis, gistvaten en lagertanks).

Bezoekers kunnen dit aanschouwen onder het genot van een proefglaasje seizoensbier, getapt door één van onze enthousiaste vrijwilligers, die vragen over het brouwproces kunnen toelichten. En wat het geheel nog unieker maakt…. slechts een paar stappen verder en je staat 100 jaar terug in een brouwerij waar het allemaal mee begon..

Onze bieren zijn te verkrijgen in de museumwinkel en alle horecagelegenheden in het Nederlands Openluchtmuseum. Buiten de poort kunnen fusten (20L) en flessen (750cc retail en 330cc horeca e.d.) worden besteld bij slijterij Barrique op de Korenmarkt, te Arnhem.

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Brouwtoren

Het verhaal van de Brouwtoren begint in 2012 in de woonkamer van brouwmeester Dimitri met het brouwen van 15 liter per week, dat komt neer op twee kratten. Die waren steeds zo weg, want mensen vonden het lekker. De vuistregel binnen de brouwerij was en is: we proberen iets en als het lekker is herhalen we het. Als het niet lekker is, herhalen we het niet. Dat is simpel, maar belangrijk, je moet goed bijhouden wat je doet. We zijn goed in die precisie. 

Vanwege de grote vraag naar het bier vanuit onze omgeving, besloten we de productie te vergroten en te gaan ‘huurbrouwen’ bij brouwerij De Hemel. Het brouwen was nog steeds een hobby, maar het besef dat er misschien wel geld mee konden gaan verdienen ontstond door de reacties uit onze omgeving en de snelheid waarmee het bier uitverkocht. Om het momentum te behouden, hebben we toen nog wel 1000 liter extra gebrouwen, maar we wilden er graag zelf mee aan de slag in plaats van het uitbesteden bij een andere brouwerij. 

Om te onderzoeken of er voldoende markt voor het bier van De Brouwtoren was, is er rondom het eerste bier, met de toepasselijke naam Bèta, een hele online proeverij opgezet. Mensen konden via een code op het etiket inloggen op onze website, werden hier in een filmpje welkom geheten door de barman/barvrouw van de kroeg waar ze het bier besteld hadden en vervolgens door een uitgebreide proeverij met enquête geloodst. De resultaten waren dusdanig positief dat werd besloten de volgende stap te zetten. Dat is het moment waarop we zelf onze spaarpot hebben geplunderd en op het industrieterrein West Kanaaldijk een ruimte hebben gehuurd. 

In het nieuwe pand kreeg De Brouwtoren een grotere brouwinstallatie, gebouwd door de brouwers zelf. We hebben ervaring met ICT en hebben bijna alles geautomatiseerd. De eerste versie was echter nog niet voldoende. Het werkte wel, maar de capaciteit bleek nog steeds te klein te zijn en de zelfgebouwde klimaatbeheersing was niet opgewassen tegen de extreme hitte in de zomer van 2015. Toen moest er geld bij.
Na een eerste onderzoek naar de opties bleek dat de VOF De Brouwtoren nog niet lang genoeg bestond voor crowdfunding op basis van leningen. ‘Zo kwamen we uit bij het platform Symbid’. ‘Zij werkten als enige met een crowdfunding via aandelen en dat past helemaal bij ons als brouwerij. Als mensen aandelen van ons kopen, gaan ze samen met ons het avontuur aan. Ze investeren in ons, nemen daarmee zelf ook een risico, en zijn ook geïnteresseerd in hoe het met de brouwerij gaat en in ons product.’ Als eerste brouwerij op het Symbid platform heeft De Brouwtoren direct alle records verbroken door in effectief 6 uur tijd € 90.000,- op te halen.

De opbrengst van de campagne is geïnvesteerd in een professionele brouwinstallatie en momenteel wordt er zo’n 500 liter heerlijk Nijmeegs bier per week gebrouwen. Het eerste bier dat op de markt is gebracht is de Berta:
Berta is een ongefilterd amberkleurig speciaal bier van hoge gisting met een kruidige afdronk en 7% alcohol. Dit bier is het resultaat van een uitgebreide analyse van de feedback op Berta’s voorganger, de Bèta. Het is het eerste bier dat uit onze vernieuwde brouwerij komt en een eerbetoon aan de Bèta en onze nieuwe Duitse brouwketel: Bertha.

Na het succes van de Berta is er enthousiast doorontwikkeld en inmiddels bestaat de Brouwtoren familie uit de volgende bieren:
Berta: een ongefilterd amberkleurig speciaal bier van hoge gisting met een kruidige afdronk en 7% alcohol
Saga:  een ongefilterde goudblonde Tripel van hoge gisting met 7,6% alcohol. De combinatie van de geselecteerde moutsoorten en onze kruidenmelange zorgt voor een zacht-zoete afdronk met een aangenaam bittertje.

Bok: Bok is een vol en donker, ongefilterd Bokbier met 6,3% alcohol. De toevoeging van zoethout zorgt voor een droppige smaak terwijl de een vleugje anijs de balans herstelt met een fris-bittere afdronk. Door het gebruik van gebrande moutsoorten zou deze Bok ook omschreven kunnen worden als een 'stoute Porterbok'

Ulpia: Ulpia is een ongefilterd sterk en donker speciaalbier met 9,2% alcohol van hoge gisting met een keelverwarmende kruidige afdronk.
Güero: Güero is een fris, lichtblond bier van 5,8%. Deze 'Mexican Pale Ale' is de ultieme toost op het terras seizoen.

Brouwerij de Brouwtoren - Nijmegen